Olen suorittanut hierojan ammattitutkinnon Lohjan Luksiassa, valmistunut koulutetuksi hierojaksi 11/2014 ja tehnyt hierontatyötä 2/2015 alkaen. "Koulutettu hieroja" on nimikesuojattu ammattinimike, jota saa käyttää hierojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Valviran JulkiTerhikki-rekisteristä voi nimen perusteella tarkistaa hierojan ammattipätevyyden.

Koulutettu hieroja on terveydenhuollon ammattihenkilö ja toimii terveydenhuollon ammattihenkilöitä velvoittavan lainsäädännön mukaisesti. Lainsäädännöstä määräytyy mm. salassapito-, kirjaamis- (potilasrekisteri) ja vakuuttamisvelvollisuus (potilasvakuutus). Koulutettu hieroja antaa koulutuksensa mukaisia, yleisesti hyväksyttyjä hoitoja. Nämä hoidot ovat arvonlisäverolain §34-35 mukaan arvonlisäverotonta terveydenhuollon palvelua.

HH-hieronnan palveluihin kuuluu yleisesti hyväksyttyjen hoitomuotojen lisäksi vaihtoehtohoitoja, jotka eivät ole lääketieteellisesti perusteltua hoitoa, vaan ns. hyvinvointihoitoja. Vaihtoehtohoitoa tehtäessä hoitaja ei toimi terveydenhuollon ammattihenkilön ominaisuudessa eikä potilasvakuutus ole voimassa.

Hierontaan vai ei?
Hieronnalla voidaan edistää hyvinvointia ja helpottaa kipuja ja vaivoja, kuten lihassärkyjä, päänsärkyä, nivelkipuja, liikerajoituksia jne.

Ensimmäisen käynnin yhteydessä täytät esitietolomakkeen, jossa kysytään henkilö- ja yhteystietosi sekä tietoja terveydentilastasi. Tarvittaessa tietoja tarkennetaan keskustellen, jotta hierontahoito voidaan toteuttaa turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Tietojen kerääminen ja potilaskertomuksen kirjaaminen perustuu sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen potilasasiakirjoista §9-11.

On myös tilanteita, jolloin hierontaa ei voi tehdä tai sitä on tarpeen mukauttaa. Hieronnan vasta-aiheita, eli tilanteita, joissa hierontaa ei voida suorittaa, ovat mm. seuraavat:
- flunssa ja/tai kuume
- antibioottikuuri
- ihoinfektiot ja -taudit
- laskimotukos
- hoitamaton perussairaus, sydänsairaudet, syöpä
- tuore vamma, kuten venähdys, nyrjähdys
- voimakas kipulääkitys
- päihtymys
Joissakin tapauksissa asiakkaalla tulee olla hoitavan lääkärin lupa hierontaan. Jos olet epävarma, sopiiko hieronta sinulle, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse, niin kartoitetaan tilannetta.