Olen suorittanut hierojan ammattitutkinnon Lohjan Luksiassa, valmistunut koulutetuksi hierojaksi marraskuussa 2014 ja tehnyt hierontatyötä helmikuusta 2015 alkaen. "Koulutettu hieroja" on nimikesuojattu ammattinimike, jota saa käyttää hierojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran JulkiTerhikki-rekisteristä voit nimen perusteella tarkistaa hierojan ammattipätevyyden.

Koulutettu hieroja on terveydenhuollon ammattihenkilö, joka toimii terveydenhuollon ammattihenkilöitä velvoittavan lainsäädännön mukaisesti. Koulutetulla hierojalla on mm. salassapitovelvollisuus, vakuuttamisvelvollisuus (potilasvakuutus) ja velvollisuus pitää asiakkaistaan rekisteriä. Koulutettu hieroja antaa koulutuksensa mukaisia, yleisesti hyväksyttyjä hoitoja. Nämä hoidot ovat arvonlisäverolain §34-35 mukaan arvonlisäverotonta terveydenhuollon palvelua. Lisätietoja Koulutettujen hierojien liiton internetsivuilta.

HH-hieronnan palveluihin kuuluu yleisesti hyväksyttyjen hoitomuotojen lisäksi vaihtoehtohoitoja, jotka eivät ole lääketieteellisesti perusteltua hoitoa, vaan ns. hyvinvointihoitoja. Vaihtoehtohoitoa tehtäessä hoitaja ei toimi koulutetun hierojan eikä terveydenhuollon ammattihenkilön ominaisuudessa eikä potilasvakuutus ole voimassa. Vaihtoehtohoitojen arvonlisävero on 24%. Lisätietoja asiasta Valviran internetsivuilta, ajanvarausnumerosta p. 040 218 7280 tai käynnin yhteydessä.

Hierontaan vai ei?
Hieronnalla voidaan edistää hyvinvointia ja helpottaa monia kipuja ja vaivoja, kuten lihassärkyjä, päänsärkyä, nivelkipuja, liikerajoituksia jne. Aina hierontahoitoa ei kuitenkaan voi tehdä tai sitä on tarpeen mukauttaa.

Ensimmäisen käynnin yhteydessä saat täytettäväksi esitietolomakkeen, jossa kysytään henkilö- ja yhteystietosi sekä tietoja terveydentilastasi. Tietoja tarkennetaan henkilökohtaisesti haastatellen, jotta hierontahoito voidaan toteuttaa turvallisesti ja hoidon onnistumisen kannalta sopivalla tavalla. Tietojen kerääminen ja potilaskertomuksen kirjaaminen jokaisesta asiakkaasta perustuu sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen potilasasiakirjoista §9-11.

Hieronnan vasta-aiheita, eli tilanteita, joissa hieronta kannattaa jättää myöhemmäksi:
- flunssa ja/tai kuume
- ihoinfektiot ja -taudit
- tuore vamma, kuten venähdys, nyrjähdys (esim. nilkan nyrjähdys ei kuitenkaan estä hartiahierontaa)

Hieronnan vasta-aiheita ovat myös esim. voimakas kipulääkitys, päihteiden vaikutuksen alaisuus, laskimotukos, hoitamaton perussairaus (diabetes, verenpainetauti), sydänsairaudet ja pahanlaatuinen kasvain. Joissakin tapauksissa on parasta olla yhteydessä lääkäriin ennen hierontaan tuloa. Jos olet epävarma, sopiiko hierontahoito sinulle, soita ajanvarausnumeroon p. 040 218 7280 ja kysy.